Mikä doula on ja mitä hän tekee?
Synnytys on kenties elämän suurin kokemus ja kasvun paikka ja muistot synnytyksestä säilyvät loppuelämän. Jokaisella tulisi olla mahdollisuus saada toiveitansa vastaava synnytys, turvallisessa, luottamuksellisessa ilmapiirissä, jossa saa tuntea olevansa itse aktiivisena ja tietoisena toimijana hallinnassa oman synnytyksensä suhteen, synnytystavasta riippumatta.
Doula on synnyttäjän henkinen ja fyysinen tuki raskauden ja synnytyksen aikana, sekä synnytyksen jälkeen, uuteen elämänvaiheeseen totuteltaessa.
Doulan toimenkuvaan kuuluu esimerkiksi:
- käydä synnyttäjän ja kumppanin kanssa etukäteen läpi synnytyksen fysiologia, kivunhallintakeinoja (sekä lääkkeettömät että lääkkeelliset), sairaalan käytäntöjä ja synnytyksen kulkuun mahdollisesti vaikuttavia asioita sekä mitä tahansa mikä synnyttäjää askarruttaa tulevaan synnytykseen liittyen
- auttaa synnytystoivelistan teossa
- ohjata raskauden ajalle harjoituksia, jotka edesauttavat lantion tasapainoa ja vauvan hakeutumista optimaaliseen asentoon synnytystä varten
- olla tukena koko synnytyksen aktiivisen vaiheen ajan sekä kotona että sairaalassa. Doulan tärkein tehtävä on varmistaa, että synnyttäjällä on koko synnytyksen ajan rauha pysyä synnytys"kuplassaan"
- avustaa käyttämään lääkkeettömiä kivunhallintakeinoja
- kannustaa ja rohkaista kumppania olemaan synnyttäjän tukena ja vahvasti mukana synnytystapahtumassa sekä neuvoa hänelle konkreettisia keinoja synnyttäjän tukemiseen. Auttaa takaamaan molemmille vanhemmille rauhan keskittyä synnytykseen.
- luoda oikea tunnelma synnytystä varten, eli pitää huoli siitä, että synnyttäjä saa synnyttää rauhassa toivomallaan tavalla, huolehtia käytännön asioista kuten valaistus, musiikki, ruoka ja juoma, lämpöpussien lämmitys jne.
- huolehtia sairaalassa, että synnyttäjä pysyy ajantasalla kaikesta mitä tapahtuu ja tuntee saavansa itse tehdä päätökset omaan synnytykseensä liittyen. Doula voi tukea synnyttäjän ja kätilön keskustelua huolehtimalla, että synnyttäjä(/vanhemmat) saavat mahdollisimman hyvin tietoa ja pystyvät punnitsemaan vaihtoehtojaan.
Mitä doula ei tee:
- ei vie puolison paikkaa synnytyksessä, eikä vaaranna hänen rooliaan tukijana ja lähellä olijana. Päinvastoin, doula tukee olemaan rohkeasti läsnä ja voi antaa puolisolle mahdollisuuden olla paremmin henkisesti tukena ottamalla vastuun käytännön asioista (kuten eväiden laitto, tunnelman luominen, lämpöpussien lämmitys, valokuvien ottaminen yms.) ja säästämällä puolison siltä stressiltä, että hänen pitäisi tietää tai muistaa kamalasti synnytykseen liittyen. Tutkimusten mukaan doulan läsnäolo lisää kumppanin synnyttäjälle osoittamaa kiintymystä ja fyysistä tukea synnytyksen aikana.
- ei tee päätöksiä synnyttäjän puolesta eikä painosta häntä toimimaan tietyllä tavalla, vaan tukee synnyttäjän omia toiveita ja toimii vanhempien ehdoilla.
Imetystuki:
Doulana autan myös pääsemään hyvään alkuun imetyksen kanssa. Minulla on WHO:n imetysohjaajakoulutus ja olen kouluttautunut myös Imetyksen tuki ry:n imetystukiäitinä. Tuen ensi-imetyksen onnistumisessa heti synnytyksen jälkeen ja tarvittaessa olen aina käytettävissä sekä imetyksen alkuvaiheessa, että mahdollisten myöhempien pulmien suhteen.